www.metatopos.eu
START IN 1998
Nadat ik in oktober 1995 een aansluititng op het internet kreeg (zowel thuis als op het werk) heb ik gezocht naar een digitale versie van een plaatsnamenregister (zoals achterin de gedrukte Bos-atlas is opgenomen), maar dan alleen voor Nederland. Henk van de Kamer was een voorbeeld voor mij met zijn online database van plaatsnamen in 1994/1995; zijn lijst werd na juli 1995 echter niet meer bijgewerkt. Henks initiatief heeft mij gestimuleerd om een website met gemeentenamen en plaatsnamen op te zetten; daar ben ik in 1997 mee gestart (toen Nederland nog 625 gemeenten telde). Voor de lokatiegegevens van al die duizenden plaatsen heb ik gebruik gemaakt van de in 1995–1998 gepubliceerde Topografische Dienst/Compact Provincie Atlas (Wolters-Noordhoff Atlasprodukties). De eerste Metatopos-pagina's kwamen enhele maanden vóór 5 december 1998 online, aanvankelijk als onderdeel van mijn privé-website, vanaf 16-10-2000 tot eind 2021 als www.metatopos.org. Een belangrijke uitbreiding vond plaats in april 2015, toen via een andere server en een nieuw webadres www.metatopos.eu een dynamische versie van deze website (d.w.z. gegevens op basis van vraag en antwoord uit een database) is opgezet, met heel veel dank aan het programmeerwerk van Philip van Diemen de Jel.
VIJFENTWINTIG JAAR LATER
Ook in 2023 en in volgende jaren wil ik deze website voortzetten en misschien verder uitbreiden. Met veel toewijding en oog voor detail worden al deze plaatsnamen, gemeenten en de vele herindelingen verzameld en in digitale bestanden omgezet en bijgehouden, zodat iedereen hier vrij gebruik van kan maken … en van kan blijven maken (want deze site is nu als digitaal erfgoed verklaard bij de Koninklijke Bibliotheek en wordt daar opgeslagen/toegankelijk gehouden, ook nadat Metatopos ooit niet meer online zal staan). De afgelopen jaren zijn niet alleen postcodes aan plaatsnamen toegevoegd (daarbij worden ook wijknamen van grotere plaatsen vermeld), maar ook woonplaatscodes (steeds belangrijker, want in gebruik bij de postcode-instantie en bij het Kadaster). Woonplaatsen moeten zo'n code hebben om opgenomen te zijn in het postcodesysteem en zulke woonplaatsen staan nu ook allemaal vermeld, met een link naar Kadaster-kaartjes (van BAG, basisregistraties adressen en gebouwen). Behalve de tijdsbesteding die deze uitbreiding met zich meebrengt, is het ook een vereiste om over recent kaartmateriaal te beschikken.
Deze website wordt tegenwoordig (begin 2023) gemiddeld 400 à 500 keer per dag geraadpleegd en apart daarvan door meer dan 50 zoekmachines geïndexeerd.
VRIEND(INN)EN VAN METATOPOS
Mede dankzij de ondersteuning door meerdere in topografie en in gemeentelijke gegevens geïnteresseerde vriend(inn)en (zij zijn hieronder vermeld) is het mogelijk deze website actueel te houden.
Paul Klein