Provinciaal blad van Groningen 2339 (22-4-2016) (issn: 0920-1092)
-
Een provinciale grenscorrectie heeft per 1-1-2017 plaatsgevonden tussen de Groningse gemeenten Groningen en Slochteren.
Zie een pdf-bestand (1,6 MB) met de detailkaart (119 bij 84 cm) waarop de grenzen voor en na de wijziging zijn aangegeven.VOORGESCHIEDENIS:
Het bestuur van de gemeenten Groningen (raadsbesluit 30-3-2016) en dat van Slochteren (raadsbesluit 23-3-2016) zijn het eens geworden over een grenscorrectie, zodanig dat ook het Slochterense deel van de nieuwe plaats Meerstad binnen de Groningse gemeentegrens komt te liggen. De beide gemeenteraden hebben hiertoe besloten op 25-11-2015. 127 adressen op een gebied van 17,78 (of 17,71 of 16,49?) km² (het buitengebied van Harkstede en het buitengebied van Lageland) gaan over naar de gemeente Groningen (en hebben dus nieuwe postcodes 9614 en 9622 gekregen). De overige adressen in de plaatsen Harkstede en Lageland blijven bij Slochteren; deze dorpen wensen deel uit te maken van een beoogde toekomstige gemeente: een fusie van het restant van de gemeente Slochteren met de gemeenten Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer.
Grotendeels in de gemeente Slochteren, maar voor een klein deel ook in de gemeente Groningen, ligt het ontwikkelgebied Meerstad, waarvan de IJsbaanlocatie en Meeroevers de eerste gereedgekomen wijken zijn. Echter, het woonplaatsbesluit Meerstad, de woningen en postcodegebied geldt alleen in de gemeente Slochteren. Meerstad is dus een officiële plaatsnaam en momenteel worden er maximaal 6500 woningen gebouwd, dus niet de aanvankelijk geplande 10.000 woningen. Eind 2011 besloten de gemeente Slochteren, de provincie Groningen en de bouwbedrijven uit dit ontwikkelgebied te stappen. Met de beslisisng van de gemeente Groningen (als overgebleven partij die zich hieruit niet terugtrekt) om de risico's op zich te nemen, werd een grenswijziging tussen Slochteren en Groningen noodzakelijk en deze wijziging is dan ook per 2017 doorgevoerd.
Op 27-8-2014 heeft de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf bij de start van het project Thuis in Meerstad bekend gemaakt dat de twee betrokken gemeenten Groningen en Slochteren met elkaar in gesprek gaan over de toekomstige status van Meerstad. Het standpunt van Slochteren tot dan toe was dat Meerstad voor een deel in Groningen en voor een ander deel in Slochteren zou moeten blijven. Groningen zou Meerstad juist graag in zijn geheel willen opnemen. Genoemd project omvat 38 woningen, geheel te bouwen op het grondgebied van Slochteren, waar ook alle eerder gebouwde woningen onder vallen.